Strefabiznesu.gp.pl: Podatek VAT: Porty mogą już odetchnąć (28.02.2011 r.)

Posłowie przegłosowali poprawkę, wprowadzającą zerową stawkę VAT na usługi portowe. Od tygodni zgodnie domagały się tego związki zawodowe, przedstawiciele spółek portowych oraz środowiska akademickie.

Podczas wczorajszego głosowania w Sejmie 412 posłów poparło poprawkę o zerowej stawce VAT, tylko dwóch było przeciwnych a 46 nie głosowało.

– To pozytywny sygnał, że posłowie i rząd rozumieją znaczenie tego sektora dla polskiej gospodarki – skomentował w rozmowie z „Głosem” prof. zw. dr hab Andrzej Grzelakowski, kierownik Katedry Systemów Transportowych Akademii Morskiej w Gdyni. – Decyzja będzie miała pośrednie znaczenie dla wzrostu konkurencyjności, dostępu do naszych portów, usprawnień w aspekcie transportowym. To dobry prognostyk dla rozwoju sektora, próba wsparcia i wyrównania warunków konkurencji z portami zachodniej Europy, które korzystają z przywilejów podatkowych.

Integracja środowisk

Od tygodni byliśmy świadkami protestów związków zawodowych, przedstawicieli spółek portowych, kooperantów, samorządów oraz środowisk naukowych. Do apelu skierowanego do premiera przyłączyli się prezydenci Szczecina, Świnoujścia, Gdańska, Gdyni, Kołobrzegu oraz rektorzy wyższych uczelni Pomorza. Przekonywali, że 23-procentowy VAT może zrujnować polską gospodarkę morską.

Więcej: Strefabiznesu.gp.pl